Vluchtkoffer checklist

Vluchtkoffer Checklist - Ivy and Soof

Vluchtkoffer checklist : Wanneer je bevalling dichterbij komt is het verstandig om op tijd je vluchtkoffer klaar te zetten. Wat is de inhoud van de vluchttas en wanneer zet je de vluchtkoffer klaar? Met deze handige checklist weet je zeker dat je alle benodigdheden klaar hebt staan.

Wat is een vluchtkoffer?

Een vluchtkoffer is een ander woord voor een tas vol spullen die je nodig hebt rondom en na de bevalling; spullen voor mama en babyspullen voor je kindje. Een vluchtkoffer wordt ook wel een vluchttas, bevallingstas of ziekenhuistas genoemd. Zo kan je op ieder moment snel naar het ziekenhuis en hoef jij en/of je partner niet meer te zoeken naar spullen maar staat alles klaar en kan jij focussen op de bevalling.

Wanneer zet je de vluchttas klaar?

Een vluchtkoffer is een koffer of tas met benodigdheden die je nodig hebt mocht je bevalling, gepland of onverwachts, in het ziekenhuis plaatsvinden. Ook als het de bedoeling en planning is om thuis te bevallen moet er een vluchttas klaar staan, dit geeft een rustig gevoel en hoef je je daar geen zorgen om te maken. 

Wat hoeft er niet in de vluchtkoffer?

In het ziekenhuis zijn er altijd luiers aanwezig. Ook billendoekjes, babyvoeding en flesjes, een navelklem, kraamverband en zoogkompressen. Voor de zekerheid kan je dit altijd navragen en bespreken met je verloskundige.

Het kan nooit kwaad om de luiertas mee te nemen maar laat deze in de auto staan, zo weet je in ieder geval dat je alles bij de hand hebt.

Wil je gebruik maken van wasbare luiers, kraamverband of andere dergelijke producten met een milieubewust oogmerk? Dan mag je deze producten uiteraard zelf meenemen.

Ditzelfde geldt voor een natuurrubber cordring, het ziekenhuis maakt gebruikt van een navelklem. Wil je liever een natuurrubber variant, dan kan je deze meenemen in de vluchtkoffer.

TIP Zet het gebruik van eigen (milieubewuste) luiers, verband of de natuurrubber cordring in je geboorteplan.

In de vluchtkoffer is het altijd fijn om een standaard inhoud aan te houden; belangrijke papieren, kleding voor mama, babykleding voor je kindje, verzorging voor mama en nog veel meer.

Check en download hier gemakkelijk de vluchtkoffer checklist.

Let op | Dit is slechts een algemene lijst en de benodigdheden kunnen per gezin en situatie verschillen. Het is verstandig om je goed te laten informeren en advies te vragen aan ervaren ouders of professionals.

Download de vluchtkoffer checklist

Vluchtkoffer Checklist

Extra download de babyuitzet checklist

Babyuitzet Checklist


Belangrijk

Identiteitsbewijs van mama en partner
Verzekeringspasjes
Geboorteplan
Documenten verloskundige
Belangrijke telefoonnummers
Ziekenhuisregistratie pasjes (indien van toepassing)
Pinpas
Kleingeld (parkeren, euromunt rolstoel)


Niet vergeten

Telefoon (voldoende geheugen)
Oplader telefoon(s) (TIP extra lang snoer)
Sleutels
Snacks voor mama en partner
Druivensuiker/Dekstro
2 Flesjes water/bidon
Tijdverdrijf: tijdschrift, boek, tablet

Optioneel
Camera (opgeladen) + SD kaartje (voldoende geheugen)
Oplader camera
Koptelefoon/Oortjes
Invulboek


Babykleding

2 Paar sokjes

Maat 50
2 Overslagromper lange mouwen
2 Overslagshirtjes lange mouwen
2 Broekjes
1 Boxpakje
1 Mutsje

Maat 50-56
2 Overslagromper lange mouwen
2 Overslagshirtjes lange mouwen
2 Broekjes
1 Boxpakje
1 Mutsje

TIP Verwacht je een klein kindje neem dan ipv 50-56 een set in maat 44 mee.


Overige baby

Autostoel groep 0/Maxi-Cosi
Wikkeldeken/omslagdoek
Dekentje

Indien van toepassing
Herbruikbare luiers + inlegluiers
Natuurrubber cordring
Voetenzak Maxi-Cosi (koud weer)


Kleding mama

Kleding waarin je wilt bevallen (TIP bevallingsjurkje)
2 Extra t-shirts
Nachthemd
Bikinitop (badbevalling)
Wijde hoge joggingbroek
Warme trui
Setje kleding om naar huis te gaan (makkelijke kleding)
Dikke sokken
Gewone sokken
Ruim ondergoed
2 Bh’s/voedingsbh’s
Pantoffels/slippers

Optioneel
Badjas


Verzorging mama

Tandenborstel + tandpasta
Deodorant
Haarborstel + elastiekjes
Make-up
Skincare
Shampoo (kleinverpakking)
Showergel (kleinverpakking)
Droogshampoo
Lippenbalsem
Vochtige toiletdoekjes
1 Pak kraamverband
2 Netbroekjes/kraambroekjes
1 Pak zoogkompressen

Indien van toepassing
Medicatie
Bril/Lenzen
Lenzendoosje + vloeistof

Borstvoeding
Koelcompressen
Tepelcreme

Luiers | In het ziekenhuis zijn er altijd luiers aanwezig. Ook billendoekjes, babyvoeding en flesjes, een navelklem, kraamverband en zoogkompressen. Voor de zekerheid kan je dit altijd navragen en bespreken met je verloskundige.

Het kan nooit kwaad om de luiertas mee te nemen maar laat deze in de auto staan, zo weet je in ieder geval dat je alles bij de hand hebt.

Wil je gebruik maken van wasbare luiers, kraamverband of andere dergelijke producten met een milieubewust oogmerk? Dan mag je deze producten uiteraard zelf meenemen. Ditzelfde geldt voor een natuurrubber cordring, het ziekenhuis maakt gebruikt van een navelklem.

Wil je liever een natuurrubber variant, dan kan je deze meenemen in de vluchtkoffer.

TIP Zet het gebruik van eigen (milieubewuste) luiers, verband of de natuurrubber cordring in je geboorteplan.

Autostoeltje/Maxi-cosi | Naast dat je de vluchtkoffer inpakt mag het autostoeltje of de Maxi-Cosi niet ontbreken. Denk er aan dat het autostoeltje ook in de auto bevestigd moet kunnen worden. In sommige auto’s zit standaard de Isofix haken waar de Isofix base gemakkelijk geïnstalleerd kan worden. Mocht dit niet het geval zijn kan je de Isofix laten installeren bij je garagedealer.

TIP Oefen in het laatste trimester een aantal keer om de autostoel of Maxi-Cosi in de auto te plaatsen.

Contactgegevens | Het is verstandig om in de vluchtkoffer een notitieboekje te stoppen met benodigde contactgegevens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ouders, familie, verloskundige, verzekering, doula en eventueel de fotograaf. Op deze manier heb je alles bij de hand mocht het nodig zijn, zo hoef je ook niet in je telefoon in een contactenlijst te gaan zoeken maar is alles centraal genoteerd.

Tips voor de partner | Aangezien alle aandacht rondom de bevalling naar mama en kindje gaat is ondersteuning van de partner vanaf moment 1 heel belangrijk. Het is dan ook de taak voor de partner om de vluchtkoffer of vluchttas mee te nemen mocht dit nodig zijn. Zorg er ook voor dat je rond 36 weken samen met je partner de vluchtkoffer doorloopt, aangeeft wat waarvoor is en in welke situatie welke spullen van toepassing kunnen zijn. Hierdoor weet je partner de inhoud en is je partner voorbereid mocht hij/zij opeens de tas in moeten duiken voor het één of ander.

Vluchttas partner | Zoals aangegeven gaat alle aandacht rondom de bevalling om mama en kindje. Alsnog is het verstandig verschillende producten in een aparte tas te doen voor je partner. Dit is uiteraard minder belangrijk maar mocht de bevalling lang duren dan zal je partner niet even naar huis gaan om medicatie in te nemen of om zich thuis op te frissen. Het is daarom nooit verkeerd om wat spullen klaar te hebben staan denk bijvoorbeeld aan:

Setje schone kleding
Extra shirt
Setje ondergoed
Tandenborstel + tandpasta
Deodorant
Tablet + koptelefoon/oortjes
Boek/tijdschrift

Indien van toepassing
Medicatie
Bril/lenzen + lenzenvloeistof

Geboortepakje | Laat bij het doornemen van de vluchtkoffer ook zien welke eerste kleertjes er in de tas zitten. Want is het bijvoorbeeld duidelijk wat de eerste kleertjes gaan zijn wanneer je kindje maat 50 heeft? Geef dit bijvoorbeeld aan door een katoenen opbergzakje te gebruiken speciaal voor het geboortepakje, op deze manier is het duidelijk welk eerste setje er is uitgekozen. Doe in dit zakje zowel een setje in maat 50 als in maat 50-56.

Het is goed om extra kleding mee te nemen voor je kindje wanneer je bijvoorbeeld langer in het ziekenhuis moet blijven. Maar geef duidelijk aan welk setje het geboortepakje zal zijn bij zowel maat 50 als maat 50-56 en maak dit ook kenbaar aan je partner want ook dit zal na de bevalling, samen met hulp vanuit het ziekenhuis, de taak zijn van je partner. De andere setjes kan je bijvoorbeeld in zipzakjes doen met erop genoteerd welk setje welke maat is, zo blijft de vluchtkoffer of tas overzichtelijk.

Thuisbevalling | Ben je van plan om thuis te bevallen? Ook dan is het nodig om de vluchtkoffer klaar te hebben staan rond de 36 weken van je zwangerschap. Mocht het dan tijdens of na de bevalling nodig zijn om naar het ziekenhuis te gaan dan weet je zeker dat je alle benodigdheden klaar hebt staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *