Mag je een pasgeboren baby insmeren met zonnebrand?

Luierbroekje Bloomer Broekje Taupe Stip Ivy and Soof

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om een pasgeboren baby in te smeren met zonnebrandcrème, vooral als ze jonger zijn dan zes maanden. De huid van een pasgeboren baby is erg gevoelig en kan gemakkelijk irriteren. Daarnaast kunnen veel zonnebrandcrèmes chemische stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de tere huid van een pasgeboren baby.

Het is belangrijk om een pasgeboren baby uit direct zonlicht te houden, vooral tijdens de uren waarin de zon het sterkst is. Als het echter onvermijdelijk is om met een pasgeboren baby in de zon te zijn, volg dan deze richtlijnen:

  1. Zoek schaduwrijke gebieden op: Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven, bijvoorbeeld onder een parasol, boom of zonnescherm.
  2. Bedek de baby met lichte, ademende kleding: Kleed de baby in lichte, loszittende kleding met lange mouwen en broekspijpen om de blootgestelde huid te minimaliseren.
  3. Gebruik een breedgerande hoed en zonnebril: Bescherm het gezichtje van de baby met een hoed met een brede rand en eventueel een zonnebril met 100% UV-bescherming.
  4. Blijf uit de zon tijdens de heetste uren: Probeer tussen 10.00 en 16.00 uur uit de zon te blijven, omdat dit de uren zijn waarin de zon het meest intens is.
  5. Lees voor meer informatie de blog ‘Wat doe je een baby aan met warm weer?’

Als je je zorgen maakt over de blootstelling aan de zon of als je specifieke vragen hebt over zonnebescherming voor een pasgeboren baby, raadpleeg dan altijd een kinderarts of een professionele zorgverlener.