De eerste keer naar buiten met je baby

De eerste keer naar buiten met je baby. Waar moet je op letten, wat neem je mee tijdens zo’n eerste uitstapje en wanneer mag je ook echt naar buiten?


De eerste keer naar buiten met je baby is een spannend moment maar niet iets wat meteen de eerste dagen kan, mag en moet gebeuren. Na de bevalling zal niet alleen mama maar ook je kindje moeten bijkomen van de bevalling. De geboorte heeft een grote impact voor zowel mama als kindje. Je kindje ziet voor het eerst het daglicht en krijgt te maken met veel prikkels. De eerste dagen is het voor je kindje een kwestie van wennen aan de wereld buiten de veilige buik van mama. 

Een pasgeboren kindje kan zijn of haar lichaamstemperatuur nog niet goed regelen, je kindje leeft de eerste dagen op de reserves van mama en wordt geboren met een hoog vochtgehalte. Deze twee laatste factoren zorgen ervoor dat je kindje gewicht verliest in de kraamweek, dit is geheel normaal en niets om je zorgen om te maken. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% is normaal in de eerste 3 á 4 dagen na de geboorte, daarna volgt vaak een dag waarop het gewicht van je kindje gelijk blijft. Na die dagen zal je kindje in gewicht groeien, het verschil in fles- of borstvoeding maakt in deze niet uit. Wanneer je kindje enkele dagen oud is mogen jullie voor het eerst naar buiten.


Maar wanneer mag je de eerste keer naar buiten met je baby en waar moet je op letten?


Zo’n eerste keer naar buiten met je baby kan een spannend moment zijn. Je hebt een aantal dagen samen in een bubbel geleefd en aan de nieuwe situatie met je kindje kunnen wennen. Op stap gaan met je kindje kan een uitdaging zijn, zeker zo’n eerste keer is dat toch spannend en totaal nieuw. Het is belangrijk om het eerste uitstapje met je kindje te bepalen aan de hand van je eigen herstel en door te kijken hoe het gaat met je kindje. Het is zorg om hierbij te letten op het geboortegewicht. Wanneer je kindje weer terug is op zijn of haar geboortegewicht en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor het eerst naar buiten. Dit is ongeveer aan het einde van de kraamweek rond 5 à 6 dagen, ook de kraamhulp zal hier met je meekijken. Bij sommige kindjes zal dit eerder kunnen zijn of later, zoals gezegd hangt dit af van de gezondheid en herstel van mama en je kindje. 

Ook het juiste tijdstip om met je kindje naar buiten te gaan kan even puzzelen zijn. Je kindje slaapt veel en krijgt op veel verschillende momenten per dag voeding. Het is dus even plannen welk moment je pakt om met je kindje naar buiten te gaan. Vaak is na de voeding het beste moment. Na de voeding slaapt je kindje en dit kan juist een rustig moment zijn om het uitstapje te maken, op deze manier slaapt je kindje in de kinderwagen en zit je qua planning precies goed. Het eerste uitstapje zal niet meer zijn dan een klein ommetje wandelen of een bezoek aan familie in de buurt. Je bent dus niet ver van huis en ook zo weer thuis wanneer de stap toch groter is dan verwacht.

Het is belangrijk om bij de uitstapjes ook te kijken naar de kleding van je kindje, de tip die hierbij vaak gegeven wordt is dat je je kindje één laagje meer kleding aantrekt dan je zelf draagt. Aan het nekje van je kindje kan je voelen of je kindje het koud heeft of juist warm, het is goed om hier regelmatig op te letten. Vergeet je kindje geen mutsje op te doen en warme sokjes, of het moet uiteraard heel warm zijn. Je kindje verliest de meeste warmte via het hoofdje en de voetjes. Daarnaast is het altijd aan te raden een dekentje mee te nemen, je hoeft je kindje daar niet meteen mee in te stoppen maar wanneer je merkt dat je kindje niet goed warm blijft kan het een fijn extra hulpmiddel zijn om je kindje toe te dekken en dus op temperatuur te houden.

Wat neem je mee wanneer je de eerste keer naar buiten gaat met je baby? 

De eerste keer naar buiten met je baby kan even wennen en een uitdaging zijn. Het onbezorgd en ‘zonder na te denken’ het huis uitstappen is er niet bij. Voor je kindje gaan er altijd verschillende items mee op stap. Maar wat neem je mee en hoe zorg je ervoor dat dit zo georganiseerd mogelijk mee op stap gaat?

Checklist wanneer je op stap gaat met je kindje:

✓ Luiers | De handregel is om voor elke twee uur dat je op stap gaat één luier mee te nemen + eentje extra
✓ Billendoekjes
✓ Billen crème zoals zinkzalf
✓ Luierzakjes
✓ Verschoonmatje
✓ Antibacteriële gel | Wanneer je je kindje moet verschonen zonder je handen te kunnen wassen
✓ Spuugdoekje(s)
✓ Knuffeldoekje
✓ Schoon setje reserve kleding
✓ Schoon shirt voor mama/papa
✓ Kraamverband, maandverband etc.
✓ Schone fopspeen + reserve fopspeen
✓ Hydrofiele doek | Multifunctioneel!
✓ EHBO spulletjes
✓ Voeding | Flesvoeding: slab, poedertoren met melkpoeder, baby fles + extra speen en thermosfles.
✓ Voeding | Borstvoeding: slab, borstvoedingdoek of hydrofiele doek, zoogkompressen
✓ Voeding | Hapjes: slab, fruithapje, lepeltje, tuitbeker

Zoals je merkt gaan er bewust en onbewust aardig wat items mee wanneer je met je kindje op stap gaat.

Maar hoe houd je de luiertas netjes en georganiseerd?

Wanneer je op stap gaat met je baby kan je beter te veel meenemen dan te weinig. Al zal het toch wel even wennen zijn om al deze spulletjes telkens mee te nemen. Het is dan ook extra fijn wanneer je elke keer netjes en georganiseerd (en dus ook relaxt) op stap kan gaan. Maar hoe kan je dit het beste doen? Sowieso is het belangrijk om na elk uitstapje de luiertas na te kijken, heb je enkele luiers gebruikt? Vul deze dan meteen weer aan. Zitten er nog genoeg billendoekjes in? Spuugdoekjes weer schoon, eventueel weer een schoon setje reserve kleertjes aanvullen enz. Op deze manier staat de luiertas altijd klaar voor het volgende uitstapje.

Een extra must is niet alleen een gevulde maar ook een georganiseerde luiertas. Je zal merken dat je steeds handiger wordt in het regelen van de uitstapjes en het klaarmaken van de luiertas. Maar wanneer je alles los in de luiertas stopt blijft het tóch telkens zoeken naar een schone fopspeen, naar de luiers of naar een schone romper.. en in de tussentijd kom je alle items tegen in de luiertas die je nét niet zoekt. Wat denk je ervan als ‘zoeken in de luiertas’ helemaal niet hoeft?! Zo kan je alle babyspullen van de checklist organiseren in o.a. een luieretui, een etui voor de reserve kleertjes, een mom bag etui speciaal voor de items van mama, een voedingszakje, een mini etui voor de schone en reserve fopspeen en last but not least een mini etui voor de EHBO spulletjes. Een ongelukje zit altijd in een klein hoekje. Nooit meer zoeken, grabbelen en graaien in de mom bag of luiertas!

Mocht je vragen hebben over zo’n eerste uitstapje? De kraamhulp, een ouder/verzorger, familie en vrienden zijn altijd dichtbij om je hierbij te helpen en te ondersteunen.

91452 Bezoeken
26154 Bezoekers
17 Pagina bezoekers
18132 Zoekopdrachten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *