Van social work naar doula

mamaplaats mamablogger mamaspot

Nou, daar gaat ie dan. Wat voelt dit ongemakkelijk zeg, jezelf zo voorstellen. Maar ik doe het toch maar eventjes. Mijn naam is Marjo, en ik ben 33 jaar. Ik ben getrouwd met de allerliefste man, en samen wonen we in Breda. In november 2015 hebben we onze eerste dochter mogen verwelkomen. In november 2017 volgde ons zoontje, en afgelopen augustus 2019 kwam er als kers op de taart nog een klein meisje bij. Wat een prachtige ervaringen waren dit. Drie kindjes hier in huis, wat zorgt voor een hoop drukte en gezelligheid. Een hoop struggles, maar ook onwijs veel liefde. De dagen zijn gevuld met kletsen, verzorgen, kusjes, knuffels, spelen, voeden, liedjes, lachen en huilen. Want ja met drie kleine kindjes vloeien de tranen ook wel eens hoor. En ook wel eens bij mij. Want zoveel liefde hier, maar het is soms ook echt wel eventjes aanpoten. Er is altijd wat te doen en te beleven hier in huis, maar daar later meer over.

Naast het runnen van dit prachtige gezin werk ik nog twee dagen in de week bij een kraamzorgorganisatie. Ik help mee in een winkel met onwijs leuke spullen voor (aanstaande) mama’s en kleine baby’s. Ideaal voor mij dus.

Mijn huidige werk heeft helemaal niks te maken met de opleiding die ik heb afgerond. Ik heb de opleiding Social Work gedaan, maar ik kwam er tijdens de opleiding achter dat dit echt niks voor mij is. Maar ja, wat wilde ik wel? Stiekem wist ik het wel, iets met baby’s en geboorte. Maar ik was op dat moment nog zo jong, en durfde de stap niet te zetten om hiermee aan de slag te gaan. Ik heb de opleiding Social Work afgerond, en ik ben ook in dit wereldje gaan werken. Dat was op dat moment de meest logische keuze, maar zo voelde het voor mij  niet. Ik zat er niet helemaal op m’n plek, omdat ik niet kon werken vanuit passie. Ik vind het wel eens lastig om keuzes en beslissingen te nemen, en om die reden bleef ik werken waar ik zat. Tot het moment dat ik een documentaire zag over een Doula. Dat kwam even binnen zeg. Het voelde goed, dit was het voor me. 

Al zo lang ik me kan herinneren is de wereld rondom de geboortezorg voor mij altijd wel heel speciaal geweest. Ik heb het altijd fascinerend gevonden hoe nu die kleine baby’s in een buik groeien, waartoe het vrouwenlichaam in staat is en hoe dit allemaal verloopt. Om die reden ben ik in 2013 gestart met de opleiding tot Doula. Een Doula, wel eens van gehoord? Een Doula kan je het beste vergelijken met een bevallingscoach. Tijdens de zwangerschap, de geboorte en de periode daarna steunt een Doula de aanstaande ouders met name op het emotionele en mentale vlak. In de zwangerschap zijn er een aantal contactmomenten tussen de ouders en de Doula. Vaak ontstaat er een mooie verbinding, waardoor er een wederzijds vertrouwen ontstaat. De wensen van de bevalling worden besproken tijdens het maken van een geboorteplan, net als de vele keuzemogelijkheden. Tijdens de bevalling is een Doula aanwezig vanaf het moment dat ouders dat wensen, tot ongeveer 3 uur na de geboorte van het kindje. Zij kan helpen met ademhalingsoefeningen, verlichting geven doormiddel van massagetechnieken, en het helpen met het opvangen van de weeën.  In de kraamweek komt de Doula vaak nog een keer langs om te kijken hoe het gaat, en nog wat na te praten. En na zes weken vindt er nog een evaluatie plaats. Al met al dus een prachtig beroep. Ik heb zo al een aantal prachtige bevallingen mogen begeleiden. Wat is het dan toch mooi om de oerkracht van de moeders te mogen aanschouwen. Elke moeder gaat op haar manier voor het beste, een zo goed en mooi mogelijke start voor haar kindje, en dat op een manier die bij haar past. Beter kan het toch niet. Het is echt zo bijzonder magisch om bij zo’n intiem moment aanwezig te mogen zijn.

De komende tijd hoop ik je te mogen meenemen in mijn beleving en kijk op de wereld van zwangerschap en geboorte, mijn eigen ervaringen en belevingen hierin, en het runnen van een gezin met drie jonge kindjes. Ik kijk er nu al naar uit om dit allemaal op papier te zetten en zo te mogen delen met velen. Vragen, berichtjes etc zijn altijd welkom, graag zelfs.

Lieve groetjes, Marjo

Instagram @samen_bewonderen

Email marjomelis@msn.com 

Een reactie op “Van social work naar doula

  1. Birgit zegt:

    Birgit (woensdag, 18 december 2019 20:06)

    Hi Marjo, wat ontzettend leuk dat je de baan kan uitoefenen waar je al die tijd voor wilde gaan. Leuk dat je een kijkje laat nemen in je gezin en via deze blog de lezer meeneemt in je avontuur als mama en doula! Ik kijk uit naar je nieuwe blogs. XX Birgit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *