Blog #5 Het inbakeren van je kindje

Woensdag 27 maart 2019 19.00


 

Slaapt je kindje slecht? Huilt je baby’tje vaak?
Dan kan inbakeren een goede optie zijn. Hieronder lees je de do’s en don’ts van het inbakeren. Want wat kan wel en wanneer mag het inbakeren bijvoorbeeld niet?

 

Inbakeren is een methode die vaak gebruikt wordt bij kindjes die erg prikkelbaar zijn. Bijvoorbeeld bij huilbaby’s of kindjes die kort en onrustig slapen. Een baby heeft in zijn of haar eerste levensmaanden geen goede controle over de armpjes en beentjes, ook hierdoor kan het kindje zichzelf uit zijn slaap houden. Door je kindje in te bakeren geeft het geborgenheid en geeft het een bepaalde rust.

 

Bij de inbakermethode word het kindje in een hydrofiele doek, of speciale inbakerzak, gewikkeld. Hierbij is het hoofdje vrij, liggen de armen langs het lichaam naar beneden en stevig ingepakt. Ook de schoudertjes worden ingepakt, hierdoor kunnen de armpjes niet uit het doek loskomen. De beentjes moeten daarentegen los worden omwikkeld, dit voor een juiste heupontwikkeling. Let erop dat als je kindje groter wordt je ook een grotere doek gaat gebruiken. Bij kindjes vanaf 2 á 3 maanden moet de doek of zak onder de voeten en beentjes gesloten zijn. Mocht dit namelijk niet omwikkeld zijn dan is er de kans dat de baby zich gemakkelijk op zijn buik kan manoeuvreren en dit is onveilig doordat de armpjes niet vrij zijn.

 

Vroeger was het inbakeren van een kindje heel gewoon. Het werd daarentegen niet gebruikt voor onder andere huilbaby’tjes. Er werd namelijk gedacht dat het inbakeren goed was om eventueel opgelopen kneuzingen bij de geboorte te laten genezen, een navelbreuk te voorkomen of ervoor te zorgen dat het kindje een goede ondersteuning kreeg voor een rechte rug, rechte benen en sterke schouders.

 

Inbakeren is een tijdelijke oplossing en is geen methode om je kindje op deze manier altijd te laten slapen

 

In de eerste weken na de geboorte hebben jij en je kindje de tijd nodig om aan elkaar te wennen. Je kindje geeft met lichaamstaal zijn signalen door, het is hierdoor raadzaam je kindje niet in te bakeren zodat je deze signalen goed kan herkennen.
De meeste kindjes worden vanaf een aantal weken na de geboorte ingebakerd. Daarentegen is het een methode die tot maximaal 6 maanden uitgevoerd mag worden en is het raadzaam bij 4 maanden het inbakeren al af te bouwen. Rond deze tijd begint je kindje namelijk steeds meer te rollen en dit in combinatie met het inbakeren is geen veilige situatie. Begint je kindje dus in de box met omrollen? Bouw dan meteen het inbakeren af. Probeert je kindje in het bedje al om te rollen? Stop dan meteen met deze methode!

 

Wanneer kan je je kindje inbakeren?

-  Vanaf een aantal weken na de bevalling

-  Bij kindjes die prikkelbaar zijn, veel huilen of onrustig slapen door onregelmatige bewegingen met armen en beentjes.

-  Bij kindjes die moeite hebben zelf in slaap te komen.

 

Het kan best zijn dat je kindje het in eerste instantie niet fijn vind om ingepakt te zijn, probeer het later dan nog eens wanneer je kindje weer rustig is. Bij het inbakeren is het belangrijk om ook de temperatuur van je kleintje goed in de gaten te houden, hij of zij mag namelijk niet te warm worden ingepakt. In de zomer kan een rompertje voldoende zijn onder de doek. In de winter kan je extra kleertjes aantrekken of gebruik maken van een dekentje. Maak bij gebruik van het dekentje het bedje ‘kort op’ en zorg dat de deken strak genoeg zit. Je kindje heeft bij het inbakeren de armpjes niet vrij om het dekentje eventueel van zich af te slaan wanneer het over het hoofdje zo komen.

 

In de volgende situaties is het af te raden je kindje in te bakeren;

-  Bij kindjes ouder dan 6 maanden

-  Bij kindjes die al op zijn of haar buik kunnen draaien

-  Wanneer je kindje koorts heeft

-  Wanneer hij of zij in de afgelopen 24 uur een vaccinatie heeft gehad

-  Bij last van benauwdheid of een luchtweginfectie

-  (Verschijnselen van) Heupdysplasie

-  Structurele zuigelingenscoliose

 

Bij de volgende situaties is het niet raadzaam je kindje in te bakeren zonder overleg met een arts of specialist;

-  Wanneer je kindje last heeft van eczeem

-  Bij veel spugen

-  Neurologische afwijkingen

-  Wanneer je kindje een voorkeurshouding heeft door een afwijking in de wervelkolom

-  Bij (verhoogde kans op) dysplastische heupontwikkeling

 

In het filmpje hieronder laat kraamhulp Esther zien hoe je je kindje met een hydrofiele doek kan inwikkelen. Let op; zoals eerder aangegeven moet je kindje vanaf 2 á 3 maanden in een grotere doek gewikkeld worden waarbij de doek onder de voetjes en beentjes gesloten moet zijn.


Daarnaast is het raadzaam alsnog te overleggen met bijvoorbeeld je kraamhulp, een arts of consultatiebureau. Zoals hierboven beschreven zijn er vele situaties waarbij het je kindje kan helpen beter te laten slapen, daarentegen zijn er ook veel situaties waarbij het niet raadzaam om je kindje in te bakeren. Door bijvoorbeeld een arts te raadplegen weet je zeker of deze methode geschikt is voor jouw persoonlijk situatie.

 

Na 4 maanden is het tijd om het inbakeren af te bouwen. Rond deze periode gaat je kindje steeds meer bewegen en ook proberen om te rollen, wat kan zorgen voor een onveilige situatie. Maar hoe kan je dit het beste afbouwen?

1.  Begin met het afbouwen op rustige dagen en zorg op deze dag ervoor dat je kindje niet overprikkeld raakt. Dit kan namelijk de nachtrust beïnvloeden.

2.  Houd het ritueel van het naar bed brengen hetzelfde, ook hierdoor behoudt je rust en krijgt je kindje geen extra prikkels.

3.  Elk kindje zal anders reageren op het afbouwen van deze methode. Begin daarom met telkens minder in te bakeren. Een keer wel, een keer niet en zo steeds vaker niet. Laat je kindje daarbij slapen zonder inbakerdoek met het beste slaapje. Slaapt je kindje bijvoorbeeld ’s middags op zijn best? Gebruik dit slaapje dan om te wennen aan het afbouwen van de methode.

4.  Om het inbakeren af te bouwen maar niet meteen in zijn geheel te laten vervallen kan je de inbakerdoek tussendoor ook vervangen door bijvoorbeeld een trappelzak. Op deze manier heeft je kindje zijn of haar armpjes weer vrij maar is er wel een soort van herkenning van het ‘inpakken’ maar dan op een alternatieve en veilige manier.

 

Het kan zijn dat je geen fan bent van het inbakeren. Ook is het mogelijk dat het toepassen van deze methode niet geschikt is omdat de situatie voldoet aan de bovenstaande punten waarbij het af te raden is om je kindje in te bakeren. Een goed alternatief is om het bedje van je baby strak op te maken. Als je het beddengoed strak instopt, heeft dat dezelfde positieve effecten als inbakeren.

 

Wil je je kindje gaan inbakeren of heb je vragen over deze methode? Het is raadzaam dit te bespreken en je te laten adviseren door bijvoorbeeld de kraamhulp, een arts of op het consultatiebureau. Zij kunnen de juiste info geven ten opzichte van jouw situatie.

 

 

Bron filmpje: Youtube.nl + 24baby.nl

Bron informatie: Ouders van Nu, 24baby.nl en inbakeren.nl

 

 

 

 

 Commentaren: 2
  • #2

    Laura (donderdag, 28 maart 2019 13:16)

    Heel leuk en handig! Ik kijk ook uit naar de blogs die komen gaan. Xx

  • #1

    Naomi (donderdag, 28 maart 2019 13:12)

    Wat leuk dat je niet alleen persoonlijke blogs schrijft maar nu dan ook je eerste blog waarbij je informatie geeft voor mama's! Heel leuk, ik kijk uit naar de nieuwe blogs. Liefs Naomi

Follow us

 

Instagram

Facebook

Pinterest

 

Verzendkosten Nederland

Envelop €1,70

Brievenbuspakje €4,25

Pakket €6,95

Hobbelpaarden €7,95

 

Ivy and Soof

 

Say hi

About

 

 

Ivy and Soof is onderdeel van WB Design

baby kleding baby kleertjes schattige baby kleertjes prenatal wehkamp noppies z8 prematuur kleding baby mutsje prematuur wieg deken baby wieg mozes mand baby slofjes moses mand wikkel doek wikkeldoek hydrofiel doek hydrofiele doek hydrofiel hydrofiele luier babyproducten zwanger babykleding baby kamer babykamer gebreide slofjes baby mutsje boxkleed verloskundige bibs speentjes fopspeen difrax speenkoord speendoekje knuffeldoekje knuffel doekje speen koord kinder mode kindermode kraambezoekboek reiswieg zwangerschapsfotograaf kraamcadeau kraam cadeau kraamkado verloskundige vluchtkoffer zwangerschapskleding wiegbekleding kraamfeest geboortekaartje geboorte kaartje